Menú > Catàleg d'activitats - 1r Cicle ESO > Detall activitat
Companys de viatge

DESTINATARIS
Alumnat del cicle superior de primària i 1r cicle d'ESO.

TEMÀTICA
Educació per la pau.
Sensibilitzar envers les altres cultures.
Sensibilitzar envers les persones en situació de refugi i/o migrades.

OBJECTIUS
Fomentar el respecte envers les persones que estan en situació de refugi i entendre el perquè fugen del seu país.

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT
ULISSES va ser un heroi mitològic que va passar 20 anys fora d’Ítaca (la seva terra) vivint quantitat d’adversitats i desitjant sempre tornar al seu país. Actualment, es coneix com a “síndrome d’Ulisses” a un seguit d’alteracions anímiques conseqüència de les dificultats i patiments de molts emigrants forçats a deixar el seu país, ja sigui per guerres, pobresa, política, etc. Tot sovint, no és un viatge planificat ni desitjat sinó obligat per les circumstàncies adverses i les dificultats d’assolir les necessitats bàsiques. Els infants que es veuen portats a emprendre aquests tipus de viatges, perden la infància en el trajecte... Tant de bo la puguin recuperar en el país d’acollida...

El taller consisteix en diferents Jocs simbòlic per apropar-nos vivencialment al seguit de dificultats, obstacles i perills que envolten als refugiats i desplaçats en el seu viatge, així com les emocions i sentiments que aquesta situació comporta.


METODOLOGIA
Partirem d’uns curtmetratges dels protagonistes: “lvine i el coixí” i “Malak i el vaixell” per conèixer dues històries de nenes refugiades. Revisarem i explorarem sensacions i sentiments vinculats al que hem vist. Podrem treballar (durant el taller o posteriorment) un final per a les històries. Una part important del taller és el “processar” les vivències dels participants, tot motivant a obrir-se per expressar les pròpies sensacions i sentiments.

A partir de les històries d’lvine i Malak (que van marxar sense maleta cercant nous horitzons...) connectarem amb les sensacions i estats emocionals que es poden viure davant l'experiència de l'exili forçat. Aquestes emocions es converteixen en companys de viatge: la por, la incertesa, la vulnerabilitat, la solitud...vindran de la mà dels seus contrapunts: coratge, confiança, força, solidaritat, determinació...
Farem d'exploradors d'aquests estats emocionals, posant-nos en el paper d'uns nois i noies del tot propers a nosaltres.

MATERIAL
Aula espaiosa sense mobiliari.
Projector i ordinador per als vídeos proposats (es pot fer a la pròpia aula del grup).

DURADA
1 hora.

CALENDARI
Durant tot el curs escolar.

ORGANITZA
Regidoria de Ciutadania, àmbit de Cooperació i Solidaritat, a través de l’entitat Irènia, Jocs de Pau.

TERMINI D'INSCRIPCIÓ
Abans del 7 d'octubre de 2022.

Per motius de gestió, es podran atendre un màxim de comandes. En cas que aquest màxim sigui superat pel nombre sol·licituds, aquestes s'atendran per ordre d'inscripció.

Ajuntament de Montcada i Reixac